Vyhledávání
Google
poslední komentáře

nové v diskusi
praktické odkazy
nejčtenější články
horyinfo
HORYINFO.CZ
ISSN 1802-1093
grafika (c) Eva Jandíková
text a foto (c) autoři článků a fotografií
Vydává:
Ing. Petr Jandík - computer design studio vydavatel a šéfredaktor,
Pivovarnická 6, Praha 8,
IČ 10192182


Inzerce:
inzerce@horyinfo.cz

Postaveno na systému phpRS
Programování modulů Petr Suchý
Nové články: RSS kanál
Nové cesty: RSS kanál

HORYINFO je součástí ARCHIVU ČESKÉHO WEBU Národní knihovny ČR
WebArchiv - archiv českého webu
Najděte nás na Facebooku

Google+
Za ideálních podmínek
Whymperův kuloár - 50°/AD, 600 m
Aiguille Verte (4122 m), Mont Blanc, Západní Alpy, Francie
Montenvers

výstup nástup období orientace
5 h  / 600 m 2 h  III-VI J, JV
chata východisko sestup útvar, výška stěny
Ref. du Couvercle
2687 m 4 h 
Montenvers  (1906 m) 2 h  Aiguille Verte, 600 m
jištění - druh, kvalita lano vybavení další vybavení
ledovcové šrouby, případně friendy, vklíněnce.
kvalita: záleží na podmínkách
2 x 60 m poloviční expresky: 6
skoby: 2
vklíněnce: Běžný sortiment
friendy: Běžný sortiment
ledové šrouby: 6
smyčky: běžný sortiment
mačky
cepín
helma
charakter cesty
Krásná, klasická cesta v ledu a firnu.
popis nástupu
start:  Ref. du Couvercle ,  Z chaty stoupáme kolem východní stěny Aig. du Moine ledovcem Talefre. Za dvě až tři hodiny jsme u nástupu.
čas:  2 h 
popis sestupu
Slaněním podél výstupové trasy. První slaňák je v sedle pod Grande Rocheuse. Další slaňáky navazují po pravé straně kuloáru. Jedná se většinou o dvě až tři skoby, zamotané v chumlu smyček.
čas:  2 h 
východisko
Montenvers, 1906 m
popis příjezdu
Z Chamonix vyjedeme zubačkou na Montenvers. Sestoupíme po žebříkách na Mer de Glace. Po ledovci dojdeme až ke kótě 2180m, kde se stočíme vlevo. Již z dálky jsou vidět žebříky, po kterých překonám skalní práh. Pak již snadno traversujeme po cestě k chatě.
prvovýstupci
E. Whymper, C. Almer, F. Biener  -  1865
popis cesty
Nová, zděná chata Couvercle je v zimě zavřená. Stará chata Couvercle ( tzv. pod pokličkou ) je otevřená celou zimu. Je dobře vybavená, plynový vařič, spaní pro 24 osob, deky.



V průvodcích se uvádí, že je dobré vlastní kuloár přelézt nejlépe v noci, na vršku být za svítání, zpět u nástupu pak s prvními slunečními paprsky. V kuloáru je velké nebezpečí padajících kamenů - orientace na jih.


My byli na vršku cca v deset, slaňovali jsme do dvou odpoledne. Bylo relativně teplo a výraznější pád kamenů jsme naštěstí nezaznamenali.



Cesta zadána v soutěži o lano, kterou sponzoruje Mammut..













Líbí se vám túra? Doporučte ji na Googlu

Tohle se bude líbit vašim přátelům!

Sdílejte na Facebooku




[Akt. bodový průměr: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
| Autor: Martin Kleštinec | Vydáno dne 10. 11. 2006 | 8136 přečtení | Počet komentářů: 3 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout cestu | Zdroj: Kleboň
Komentář ze dne: 28.12.2006 14:02:28     Reagovat
Autor: neregistrovaný - Láďa (@)
Titulek:
50 stupňů je průměrný sklon, nebo nejstrmější místo?

Komentář ze dne: 02.01.2007 06:30:55     Reagovat
Autor: neregistrovaný - Kleboň (@)
Titulek: Re:
Je to skon udávaný v průvodcích. Záleží na podmínkách. My měli spodek ledovo-mixový...poctivých 50°, místy víc. Horní třetina je potom určitě do 50° ve firnu.

Komentář ze dne: 14.02.2015 12:12:22     Reagovat
Autor: neregistrovaný - Aldo (info@horskesporty.cz)
Titulek: Padající ledy
My tam byli předloni a bylo dost teplo. Ráno ve 4 určitě nad nulou. Lítalo to tam jak u Verdunu. Raději jsme z toho zdrhli. Bylo to fakt nebezpečné.

Jméno (přezdívka): 
E-mail: 
Titulek: 

    

V rámci komentářů nelze používat tagy HTML.

Pro vložení tučného textu, odkazu nebo e-mailové adresy využijte následující značky:
[b]tučné[/b], [url]http://www.domeny.cz[/url], [email]jmeno@domena.cz[/email]


horyinfo.cz je mediální partner Českého horolezeckého svazu
hledej
Horoškola
nové cesty
komentáře cest
nejčtenější cesty
nejkomentovanější
nejbližsí akce
29.09.2017 - 01.10.2017
HFČR horolezecký festival
18.11.2017 - 19.11.2017
SP Kranj (L)

Oznámení o akcích posílejte redakci
anketa
-->