Zajímáte se o lítací pišišvory?
Většina jeskyňářů se s příslušníky rádu letounů (tedy netopýrovitými, kterých se u nás vyskytuje 19 druhů, a vrápencovitými, které u nás reprezentují toliko druhy dva) na svých pracovištích setkává poměrně často. K zvýšenému zájmu o tyto potvůrky podivné jsem však osobně dospěl až v době, kdy jsem působil v Českém krasu, s jeho poměrně rozsáhlým historickým podzemím, resp. opuštěnými důlními objekty, které jsou nejenom významným zimovištěm, ale i častým letním úkrytem. Dokonce, přiznávám, bývala doba, kdy jsem „jeskyňařil“ hlavně proto, abych se o těch pišišvorech dozvěděl víc. Takže jsem s chutí asistoval při každém sčítání, kroužkování a dalších činnostech, při kterých se obvykle sešli jedinci netopýrům zcela propadlí (k těm jsem nikdá nepatřil a ani patřit nebudu), kteří byli cennou studnicí informací. Považte, hovořím zde o době předinternetové, kdy se získávání informací z oborů kterými jste se zrovna profesně nezabývali, nedalo řešit zadáním klíčových slov do vyhledávače, ale obcházením knihoven a odborných pracovišť. Po roce 1986, kdy vyšla, z mého pohledu zásadní publikace (Létající savci od I. Horáčka), se mi tato stala na čas věrným průvodcem, který mě zcela uspokojil. Tímto tedy autorovi děkuji :-)
Navzdory tomu, že dnes je všechno snadnější, bych si dovolil případným zájemcům o tuto problematiku předhodit pár odkazů. Nejedná se o výběr zásadní, by ani utříděný, spíše jen o pár odkazů, o které jsem zakopl a považoval za zajímavé. Snad tím občas někomu ušetřím pracné hledání a získávání informací.
Česká společnost pro ochranu netopýrů „ČESON“
(to, co nenajdete na těchto stránkách, je v následujících článcích, vesměs členů ČESONu)
[
www.ceson.org]
Netopýři východních Čech (V. Lemberk; Východočeské muzeum, Pardubice)
[
www.vcm.cz]
Ochrana netopýrů (M. Vlašín; I. Málková; Metodika ČSOP)
[
www.veronica.cz]
Manuál pro rozpoznávání a fotogalerie netopýrů (ZO ČSS 6-01 Býčí Skála)
[
www.byciskala.cz]
Netopýři Hostýnských vrchů na stránce ČSOP (včetně atlasu a dalších informací)
[
www.cspop.cz]
Za netopýry (T. Bartonička; článek na stránkách obce Holštejn)
[
holstejn.webpark.cz]
ZO ČSOP při SCHKO JH – sekce Netopýr
[
www.volny.cz]
Netopýři Liberecka (D. Horáček – viz výše Sekce Netopýr)
[
www.volny.cz]
Články na stránkách ZO ČSS 1-06 Speleologický klub Praha
Sčítání netopýrů v Českém krasu:
[
speleo.kuk.cz]
Netopýři v zimě:
[
speleo.kuk.cz]
Přednáška o netopýrech:
[
speleo.kuk.cz]
Evropská netopýří noc:
[
speleo.kuk.cz]
Netopýři a riziko vztekliny (O. Matouch; SZÚ Praha)
[
www.szu.cz]