Zpět na Horyinfo

***Welcome! ***Log In ***Create A New Profile

***Advanced

Re: Flashové menu

jk
Flashové menu
March 12, 2006 02:08AM
Je v plánu normální navigace v normálním standardním formátu (HTML+CSS), nebo je ten Flashový děs cílový stav?
alca
March 12, 2006 09:55PM
Taky bych to uvitala, flash plugin nechci instalovat a bez toho navigacniho menu je to docela blbe...
kamilh
March 13, 2006 11:47AM
alca -> zajimal by me jediny, logicky a technicky okometovany duvod, proc odmitas instalovat Flash plugin do sveho PC. HoryInfo je moderni web vyuzivajici moderni technologie a neni zaujaty vuci ruznym technologickym nazorum. Cili, pokud nekdo nepouziva Flash, vedome vi, ze se o neco ochuzuje a za to my nemuzem. Jak budou vice rozsirene RSS kanaly, bude mozna i HoryInfo exportovat text do RSS. Prizpusobujem se soucasne technologii v zajemnem souladu jemneho clean designu webu. Prehlednejsi a poutavejsi grafika ve svem dusledku predci par zarytych Antiflasheru.
Stejne jako zaryty linuxar hazi spinu na Wokenare, tak i milovnik cisteho kodu mluvi proti kdejakym animovanym blbinkam. Mozna je volba Flashe v klicovem miste (menu) nyni nevhodna, ale vse je jen o zvyku a schopnosti se prizpusobit. Menu i banner nevyuziva nejnovejsich vlastnosti Flashe, proto je ulozen ve v.5, coz je hodne stara zalezitost, kterou podporuje i IE 4.0 a kdo ho dnes jeste ma?
Vice problemu mi dela optimalizovat vzhled pro Internet Explorer a Firefox, protoze kazdy prohlizec interpretuje kod trochu jinak. Pro rozsahlost systemu a ruznorodost datovych poli jsem web nenavrhoval pro plne vyuziti css, vse je razeno do tabulek. Je to vec nazoru.
Takze Alco, zkousni to, ze menu je holt takove, jake je, mozna v bodoucnosti s tim neco udelame, ale momentalne je nasi prioritou dodavat kvalitni informace vsem horolezcum, propracovat tisk pruvodcu a nabidnout neco, co na ceskem horolezeckem webu chybi. Ale to me navodilo myslenku, ze bych mohl v brzke dobe vytvorit mapu webu, pro rychle zorientovani. Dik za pochopeni.
Kamil Hradek
jk |
March 13, 2006 05:33PM
Ač nejsem tázán, dovolím si ještě jednou zareagovat

kamilh napsal(a):
-------------------------------------------------------
> alca -> zajimal by me jediny, logicky a
> technicky okometovany duvod, proc odmitas
> instalovat Flash plugin do sveho PC.

Flash plugin je proprietární kus uzavřeného od nepříliš důvěryhodné firmy běžící v několika málo prohlížečích, zobrazující nějaký uzavřený formát.

V roce 2006 se na webu používá hlavně jako formát obtěžujících reklam, pro tvorbu sebeůčelných her a občas s ním nějaký takywebdesignér oblažuje návštěvníky firemních stránek v podobě zdržujícího intra.

Obsah ve Flashi je zabitý pro všechny moderní technologie, nedokáží s ním pracovat vyhledávače, nedá se z něj udělat jiný výstup než to, co umí plugin. V běžných prohlížečích ve Flashi nefungují standardní navigační funkce.

Další důvody třeba viz [www.dack.com]

> HoryInfo je moderni web vyuzivajici moderni technologie a neni
> zaujaty vuci ruznym technologickym nazorum.

Flash není moderní technologie. Flash tu byl už hodně dávno a po počátečnách pokusech se dnes jeho použití omezuje převážně na výše uvedené okrajové žánry (reklamy,...). Navigaci ve Flashi na obecně zaměřený web nikdo kompetentní nedá.

Obhajovat Flash moderním vývojem a navrhnout tabulkový layout stránky...

> Cili, pokud nekdo nepouziva Flash, vedome vi, ze se o
> neco ochuzuje a za to my nemuzem.

To je pseudoargument. Stejným by se dalo obhájit vydávání webu ve formě textového dokumentu v LaTeXu. Kdo jej nepoužívá, o něco se ochuzuje...

> Jak budou vice rozsirene RSS kanaly, bude mozna i HoryInfo
> exportovat text do RSS.

RSS je rozšířené. Nicméně je tu rozdíl - kdo RSS nemá, nemá přístup k webu ztížen.

> Prizpusobujem se soucasne technologii v zajemnem souladu jemneho clean designu webu.

Spíš bych řekl, že návštevníkům vnucuješ jednu konkrétní pochybnou technologii, z důvodu vlastní technologické preference a neznalosti.

> Prehlednejsi a poutavejsi grafika ve svem dusledku predci par zarytych Antiflasheru.

Jak je ctěná libost. Jakýkoli přínos grafice je víc než vyvážen zhoršením použitelnosti a prohledávatelnosti, zanedbatelný přírustek čtenářu díky animovanému menu je nahrazen nezanedbatelnou částí příchozích z vyhledávačů.

Co se týče zarytých "antiflasherů", uvažoval jsem, že bych sem začal přispívat i článkama a fotkama a dokázal bych poradit/pomoci i s propagací webu a SEO. Nicméně podporovat tímto způsobem server, který mi hází klacky pod nohy i jako čtenářovi, by mi připadlo celkem absurdní.

Nejabsurdnější je, že tento druh menu se schovávavícím efektem je dost běžný a téměř vždy relizovaný bez Flashe. Takže přínos grafice je nulový.

> Stejne jako zaryty linuxar hazi spinu na Wokenare,

Těžko říct, co v tomto významu znamená linuxák. Špínu na sebe hází určitá část hádavců v diskusích. Naprostá většina uživatelů Linuxu nemá potřebu svůj os někomu vnucovat nebo na někoho házet špínu a ve flamewars Linux vs. Windows se nezapojuje.

Nicméně je rozdíl něco někomu verbálně vnucovat a technologicky vnucovat určitý software.

> tak i milovnik cisteho kodu mluvi proti kdejakym
> animovanym blbinkam. Mozna je volba Flashe v
> klicovem miste (menu) nyni nevhodna, ale vse je
> jen o zvyku a schopnosti se prizpusobit. Menu i
> banner nevyuziva nejnovejsich vlastnosti Flashe,
> proto je ulozen ve v.5, coz je hodne stara
> zalezitost, kterou podporuje i IE 4.0 a kdo ho
> dnes jeste ma?
> Vice problemu mi dela optimalizovat vzhled pro
> Internet Explorer a Firefox, protoze kazdy
> prohlizec interpretuje kod trochu jinak.

Protože snaha optimalizovat vzhled je nesmyslná. Správný postup je vycházet ze standardu a vyhnout se věcem, o kterých se ví, že dělají problémy.

> Pro rozsahlost systemu a ruznorodost datovych poli
> jsem web nenavrhoval pro plne vyuziti css, vse je
> razeno do tabulek. Je to vec nazoru.
> Takze Alco, zkousni to, ze menu je holt takove,
> jake je, mozna v bodoucnosti s tim neco udelame,
> ale momentalne je nasi prioritou dodavat kvalitni
> informace vsem horolezcum, propracovat tisk
> pruvodcu a nabidnout neco, co na ceskem
> horolezeckem webu chybi.

Přesnější by bylo říct, že "dodávat informace všem horolezcům, kteří mají Flash". Ti ostatní jsou nevýznamná menšina, takže na ně ...., ať se po webu navigují jak umí.

Ach jo. Na HoryDoly mám výhrady k metodám žurnalistiky šéfredaktora, na lezci se má objevit outdoornet, takže tady pro změnu bude poněkud arogantní webmaster který o mě nestojí ani jako o čtenáře.

> Dik za pochopeni.

Chápu to takhle: Webmaster příliš nezvládá soudobé standardní webové technologie (HTML+CSS), zato umí splácat jednoduchou hříčku ve Flashi. Proto je CSS "problémové", zato flash "moderní".

jk
March 13, 2006 06:15PM
Pánové Kamile a jk,
jakožto neznalec Flashe a CSS se do odborných argumentů nemohu míchat, ale prosím, abyste debatu vedli spíše ve věcném a ne konfrontačním duchu. Pana jk si vážím pro jeho zasvěcené a trefné komentáře na webech, a Kamil zajísté umí víc, než jen jednoduchou hříčku ve Flashi. Nemám radost z toho, že do sebe začínají šít lidé, kterých si obou vážím, tak mi prosím udělejte radost a zklidněte hormon. Jistě se najde rozumné řešení.

Díky, Petr

***Edited 1 time(s). Last edit at 03/13/2006 07:59PM by pjandik.
kamilh
March 13, 2006 06:34PM
Jo mas pravdu, ve vsem. Udela se mapa webu a kdyz nekdy zbyde cas, javascript menu.
K.
dag
March 13, 2006 10:11PM
No ja na svem oblibenem prohlizeci take Flash nemam a davat si urcite nebudu, tedy mi to ponekud znesnadnuje situaci pri prohlizeni. Tohle je jedna z mala stranek, ktere jsem pro tohle nedal na index a snazim se s tim vyjit (s obludnyma nechutnostma typu stranek Saltic nekomunikuji), ale neni to ono. smiling smiley Nic ve zlem.
Dag
March 13, 2006 10:25PM
Protože ten celý web ještě není dodělaný, asi to nebude hned, ale nějaké řešení budeme vymýšlet.
Petr
dag
March 14, 2006 09:03AM
<p>Jasne, ja to tak beru. Ono nejde jen o vkus, ktery ma holt kazdy jiny, ani nutne o standardy, ktery jsou taky cas od casu jiny. (Tyyy, ja jsem tak tolerantni, zejo!) :-) </p>
<p>Ja na bezny pristup na web pouzivm oholeny prohlizec bez vseho. Ma to obrovskou vyhodu. Takove Horydoly se nactou jen jako obycejna stranka bez reklam, zadna okynka mi tam nevyskakuji&hellip; Pri pripojeni GPRS je to za chvilku nacteny a ja dostanu to co potrebuju.</p>
<p>Mam za to, ze uspech Lezce je castecne dany i tim, jak je prehledny a lehce se v nem da orientovat</p>
<p>Ja to trochu znam, ona je to askeze, clovek, vi co by tam mohl vsechno dat za vymyslenosti a pritom mu je jasne, ze nejlepsi by byl jen text. Mam za to, ze tazakladni funkce webu by mely behat i bez grafiky. Tenhle web se zacina slibne rozjizdet byla by to skoda,ho nejak &bdquo;znepristupnit&ldquo;. Navic se dneska dji stranky stahnout i na mobil, ale zase musi byt ta stranka &bdquo;mala&ldquo;.</p>
<p>To mam zase kecu, co? :-)</p>
jk |
March 15, 2006 10:14AM
Ok, díky. Případně lze menu udělat přepínací (Člověk klikne na link "bez flashe", nastaví se mu cookie, podle přítomnosti cookie se mu flash (ne)zobrazí. Stejné chování lze doporučit pokud je useragentem něco jiného než IE, Firefox, Opera - mobily, boti,...)
dag
March 15, 2006 10:28AM
No to by bylo krásné. Milovníci Flashů by si flešili a my bychom na to mohli také vstoupit. :-)
Brko
July 19, 2006 01:22PM
Naprosto souhlasím. Vnucovat někomu něco co není zrovna standard a tvrdit, že je jeho chyba, že to nepoužívá, je asi blbost.
July 30, 2006 05:44PM
Mám radost, že od včerejška mohu vyhovět všem, kdo měli námitky vůči flashovému menu. Nyní je menu zcela validní pomocí CSS. Kromě čistého HTML používáme nyní v některých případech Javaskipt, ale jsou tam alternativy takže uživatel bez Javascriptu nepřijde zkrátka.
***Author:

***Your Email:

***Subject:

Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
 **        **     **  **   **   **     **  **    ** 
 **               **  **  **    **     **  **       
 **         *******   *****     ********   **       
 **               **  **  **    **     **  **       
 **        **     **  **   **   **     **  **    **