Zpět na Horyinfo

***Welcome! ***Log In ***Create A New Profile

***Advanced

Re: dotaz

blanka
dotaz
November 02, 2009 04:58PM
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat - jako dítě jsem měla šílený strach z výšky, v současné době (33let) zkouším stěnu (9m) a je to dá se říci v pohodě, úplně mě to chytlo a chtěla bych v tom pokračovat - najít si trenéra, sebou beru i své děti (6 a 4 roky), které to také baví. Chtěla jsem se zeptat - dle vašich zkušenstí resp. poznatků i když vím, že velehory již asi lozit nebudu, ale dá se strach z výšek úspěšně zdolat a časem zkusit i nějakou tu skálu v přírodě? Nebo moje možnosti budou více méně omezené. Možná řeknete, že záleží zda mně to baví či nikoliv. V okolí se každý diví, že najednou lozím stěny. Mě by jen zajímalo, zda se tímto ten handicap dá odstranit. Děkuji za odpověď
November 02, 2009 09:19PM
Ahoj Blanko.
Strach z výšky je individuální věc. Řekl bych, že většina lidí si může na výšku do jisté míry zvyknout natolik, že to při lezení nebude vadit. Já to mám třeba tak, že mám-li na sobě sedák, i když lezu sólo bez jištění, bojím se výšky méně, než když sedák nemám, i když objektivně je to vlastně skoro totéž.
Když víš, že máš lano, a že se jistíš, bude patrně strach z výšky menší.

Takže: pravděpodobně se dá strach z výšky odstranit, ale doopravdy to zjistíš, až to zkusíš s lezením venku. Doporučoval bych to zkoušet v doprovodu někoho zkušeného. Strach bych nepovažoval za handicap. Strach člověka nutí k opatrnosti a rozmyšlení si, co dělá, a je vlastně sebezáchovným prvkem. Každý se do nějaké míry bojí a kdo se nebojí vůbec, je kandidátem na průšvih.
blanka
November 03, 2009 04:52PM
Děkuji, napsal jsi to hezky a mile, je pravda, že pokud jde o mé vnitřní pocity, stěna mi nepřijde jako nějaká překážka, pokud bych měla popsat pocity, ktré vnímám, když si představím skálu - asi to vnímám jako opravdové horolezectví (vnímám to s daleko větším respektem) a stěna je jen zábava a trénink, ale určitě bude záležet na důvěře k parťákovi. Moc děkuji a přeji pěkný den
***Author:

***Your Email:

***Subject:

Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
 **     **  **         *******    ******    **     ** 
 ***   ***  **        **     **  **    **   **     ** 
 **** ****  **        **     **  **         **     ** 
 ** *** **  **         ********  **   ****  **     ** 
 **     **  **               **  **    **   **     ** 
 **     **  **        **     **  **    **   **     **