Uživatelský test: Travellunch

Autor: Petr Jandík <redakce (zavináč) horyinfo.cz>, Zdroj: Petr Jandík, Vydáno dne: 08. 06. 2014

Balení dehydrovaného jídlaŇamka do bivaku

Od firmy RockJoy jsme u příležitosti přednášky Pavly Pavlíkové o AkSu dostali na vyzkoušení instantní outdoorovou stravu Travellunch - dehydrované potraviny v pytlíku. Neděle na Polínku byla dnem T, tedy testu, kterého se zúčastnila čtyřčlenná porota ve složení Peky, Sysel, Jirka a já, a tady vám přináším naše mínění o tomhle produktu.



Jirka testuje
Jirka testuje, foto: Petr Jandík


Dehydrovaná jídla Travellunch jsou dodávána v odolném plastovém pytlíku s napařenou kovovou vrstvou. V neotevřeném stavu mají nahoře otvor na zavěšení, dno je složené, pytlík placatý. Vzhledem k odolnosti obalu RockJoy píše, že se dá nosit jen tak v batohu. Myslím ale, že setkání třeba s dobře nabroušeným ledovcovým šroubem by třeba už nemusel tenhle pytlík přežít bez úhony. Pytlík má nahoře po stranách zářezy, ve kterých se dá trhnout rukama bez pomůcek. Jídla Travellunch jsou hlavně klasická, která se připravují nalitím vařicí vody, doplňují je dezerty a sladkosti, které se připravují nalitím studené vody a jako poslední je doplňují energetické tyčky, které lze ukousnout i zmrzlé a naopak za horka se neroztečou, jak tvrdí výrobce.

Potato Tofu Hot Pot

Toliko teorie. K praxi jsme přistoupili u ohniště na Polínku. Když jsem si přečetl, že jsem dostal na test ausgerechnet brambory se zeleninou a tofu, moc chuti jsem jako nepřítel tofu do testování neměl, a říkal si, že má Pavla odvahu dát na test zrovna tohle, když třeba kari kuře s rýží by mělo učitě větší šance na kladný výsledek. No což, povinnost testéra se musí splnit. Uvařen litr vody, pytlík roztrhnut, voda nalita. Pytlík má složené dno a na rovné ploše stojí docela stabilně. Tendence k převrhnutí neměl, i když jsem z ešusu naléval vodu zprudka, abych jí půlku nevylil do trávy. Lepší by na to byla nějaká vyšší nádoba, jako má třeba vařič Jetboil, nebo MSR Reactor.



Napůl snědený Potato Hot Pot s Tofu. Pokus o ohrnutí okrajů
Napůl snědený Potato Hot Pot s Tofu. Pokus o ohrnutí okrajů, foto: Petr Jandík


Rozmíchávání zalitého pokrmu jisté problémy přináší. Jednak je pytlík poměrně vysoký a s krátkou outdoorovou plastovou lžící se na dno nedosáhne, aniž by se do vařicí vody nenamáčely konečky prstů. Dále ve skládacím dně jsou místa, kam se nedostanete a dehydrovaný pokrm nerozmícháte úplně dobře, takže s jistým počtem žmolků je třeba počítat. Není jich ale zase tolik, aby to nějak zásadně vadilo. Výborné je, že po rozmíchání lze pytlík nahoře zarolovat když se jídlo nechává 5-10 minut ustát, a nevychladne. Po deseti minutách jsme se ve čtyřech sesedli kolem pytlíku a dávaje lžíci dokola začali debužírovat. I přes obsah tofu to bylo jedlé a nakonec jsme teno typ jídla definovali jako druhé nejlepší řešení po pořádné hospodě.

Outdoorová lžíce je krátká
Outdoorová lžíce je krátká, foto: Petr Jandík


Jediný problém byla krátká lžíce, ze dna se už špatně nabíralo. Zkoušeli jsme zarolovat okraj, ale to nejde aniž by se člověk umazal. Další možné řešení jsou nůžky a odstřihnout, ale kdo by s sebou někam ven tahal nůžky, že? Vylívat obsah do jiné nádoby by zase znamenalo jednak jídlo ochladit, jednak umazat další nádobu a muset ji potom umýt, pokud nevyznáváte teorii kompatibilních jídel, kdy se to předchozí myje tím dalším. Poslední zbytek jsme zkoušeli vypít. Přitom je zásadní zvolit správnou část okraje. Zvolíte-li špatně, drahocenná potravina vám částečně skončí na břiše a ne v břiše. Hodnocení kolektivu: 70% (a to nejsme milovníci TOFU). Jiná jídla by asi dopadla lépe.

Studený desert

Jako další chod jsme zkoušeli čokoládový desert, který jsme v přesvědčení, že se na tom nedá nic zkazit, nechali udělat Sysla. 1 deci studené vody, nalít, zamíchat. Opět se potvrdilo, že dobré rozmíchání je trochu problém kvůli záhybům dna. Ale i nerozmíchané kousky prášku nebyly špatné, takže to nevadilo. Hodnocení kolektivu: 80%.



Balení dehydrovaného jídla
Balení dehydrovaného jídla, foto: RockJoy


Kuskus

Vegetariánské jídlo. Kuskus se zeleninou, neslaný ale příjemně kořeněný, s občasnou hrozinkou. Rozmíchání snadné. Hodnocení kolektivu: 100%.

Resumé

Dehydrovaná strava Travellunch je rozhodně docela dobře poživatelná, celkem chutná. Připravuje se snadno, stačí jen vařicí voda a za 10 minut jíte. Při přípravě neumažete nic, co by se pak muselo mýt. Spotřeba energie je malá, musí se jen uvařit voda. V současné době probíhá akce, kdy dvojitá porce stojí kolem 180 Kč, takže jedno jídlo vyjde na 90 Kč a to není nijak závratně drahé. Popřípadě se vyplatí koupit 10-pack, kde vyjde jedno dvoubalení jen na 150 Kč. Trvanlivost jídel je minimálně dva roky, takže určitě stojí za to nakoupit spíše větší množství najednou. Jednotlivý nákup jednoporcí se nevyplatí. Testovaný pokrm byl poměrně málo slaný, kdo nemá neslanou dietu, bude si asi chtít přisolit. Celkem je v nabídce kolem 50 druhů jídel.



Jirka testuje, Peky se soustřeďuje na další kolo
Jirka testuje, Peky se soustřeďuje na další kolo, foto: Petr Jandík


Technické parametry

Hmotnost jedné porce v dehydrovaném stavu: 125g
Hmotnost jedné hotové porce: 500g
Hmotnost dvou porcí v dehydrovaném stavu: 250g
Hmotnost dvou porcí v hotovém stavu: 1000g
Doba přípravy: 5 až 10 minut
Skladovatelnost: cca 2 roky
Cena jednoporce: 140 až 145 Kč
Cena dvouporce: kolem 180 Kč

+

-

Za poskytnutí potravy Travellunch pro test děkujeme firmě RockJoy . Testovaný výrobek naleznete v e-shopu na jejich stránkách.