Zpět na Horyinfo

***Welcome! ***Log In ***Create A New Profile

***Advanced

Re: Antroherpon v National Geographic (R. Mlejnek; P. Zajíček)

Česká verze magazínu National Geographic v posledním čísle přinesla zajímavý článeček „Cestou slepých brouků“ Romana Mlejnka, s fotografiemi Petra Zajíčka (oba Správa jeskyní - AOPK ČR), stručně popisující výsledky několika biospeleiologických výletů do jeskyní v Černé Hoře. Samotný článek je k dispozici bohužel pouze v tištěné podobě (takže si kupte NG :-) Odkazy zde:
Obsah červnového čísla české mutace NG
[www.national-geographic.cz]
Rozhovor s autory na stránkách českého NG:
[www.national-geographic.cz]

Co dodat? No snad jen, že za článkem a výsledky bádání je vždy pěkné vidět konkrétní lidi. Nadšeného entomologa a badatele Romana (který v rámci ČSS založil biospeleologickou ZO Antroherpon a své výlety rozhodně neomezuje jen na oblasti bývalé Jugoslavie), a poměrně známého jeskyňáře Petra, kterému se splnil dávný sen, neboť již v době, kdy končil studium geologie se věnoval speleofotografii a opravdu toužil přispívat právě do takového časopisu, jakým je NG, nebo alespoň Geo (tehdy vážně sen jen velmi těžko uskutečnitelný, dnes, pro začátek alespoň prostřednictvím českého vydání magazínu, přecijenom poněkud snadnější – a nutno poznamenat, že fotky hmyzu a jeskyní Černé hory nejsou v NG prvními Petrovými obrázky – ostatně stačí prolistovat pár čísel dozadu). Takže na místě je gratulace.
David Kořínek
Re: Antroherpon v National Geographic (R. Mlejnek; P. Zajíček)
September 24, 2007 09:25PM
Zdravim, mam jakousi starou pohlednice po praděčkovi, kde Absolon píše dotaz ohledně jakýchsi pidibrouků z jeskyně Vjeternica, cituji: Rád bych zkonzultoval nález z Vjetrenice. Brouk asi 3 mm živoucí v prostředí HAdesii. Adresováno jakémusi Nomakowi, nebo tak nějkak špatně čitelné. Má o to někdo zájem?
DAve
Určitě by o takovou pohlednici byl zájem :-) například archiv České speleologické společnosti by jistě byl důstojným místem... Navíc takovým, kde by se pohlednice neztratila, byla dostupná zájemcům, případně badatelům po historii českého jeskyňářství či broučkaření.

Pokud bys jí chtěl archívu ČSS věnovat, rád se ujmu zprostředkování.
Pane Kořínku, píši jménem entomologa Romana Mlejnka. Prosím, kde se nachází nyní ta pohlednice? dejte priosím vědět. Vaše emailová adresa nefunguje. V každém případě je důležité, aby se naztratila a byla k dispozici, alespoň k ofocení. Má větší význam, než si umíte představit !!!
Tomáši, neozval se?
Petr Z.
Bohužel. Doufal jsem v to, a mejl také zkusil...
David Kořínek
Re: Antroherpon v National Geographic (R. Mlejnek; P. Zajíček)
October 26, 2007 01:07AM
Jéžiš marjá, to sem asi něco zvoral, vona tam byla aji nějaká malůvka toho pišibrouka. Já sem to donesl do antikvariátu a tomu majitelovi zasvítili oči. Dal mi za ní celých 120 korun. to jsem ještě nezažil. Tak někdy příště. DAve.
David Kořínek napsal(a):
-------------------------------------------------------
> Jéžiš marjá, to sem asi něco zvoral, vona tam
> byla aji nějaká malůvka toho pišibrouka. Já
> sem to donesl do antikvariátu a tomu majitelovi
> zasvítili oči. Dal mi za ní celých 120 korun.
> to jsem ještě nezažil. Tak někdy příště.
> DAve.

Dobry den, jen takovy dotaz, kde to bylo? Jaky antikvarnik? Jake mesto? treba by se to dalo ziskat?

Sabbath

muj e-mail: travenec.frano@seznam.cz
David Kořínek
Re: Antroherpon v National Geographic (R. Mlejnek; P. Zajíček)
December 25, 2007 06:45PM
myslím, že se mi podaří získat kopii. Prosím, mohu být na internetu jen pár chvil v roce. když se mi to podaří, napište adresu sem, kam mám poslat kpii. Snad seženu další peníze na internetovou kavárnu a známku a taky trochu času. Mějte strpení. DAve
David Kořínek
Re: Antroherpon v National Geographic (R. Mlejnek; P. Zajíček)
February 27, 2008 09:45PM
Kpie bude. Pohled je samozrejme prodán, mel prý na ní hned kupce, ale sam si udělal kopii, že to byla údajně opravdu netypická rarita. Udělá mi kopii z kopie a tu teda pak někam pošlu, kam napíšete. Ahoj DAve.
Prosím, pošli to na sekretariát České speleologické společnosti...

Česká speleologická společnost
Kališnická 4
130 23 Praha 3 - Žižkov

Jdu jim tam dát vědět o co jde, a aby hned udělali kopii pro R. Mlejnka (si to určitě vyzvedne osobně a rád) a P. Zajíčka (mu to pošlou) a Správu jeskyní ČR, než to zaarchivují :-)
A poštovný ti uhradím (nebo koupím čokoládu) když se mi ozvaš na mejl :-)
Díky.
tak je toasi špatný... jen si zpomínám, že tam bylo cosi že tem stejnej druh našli v nějakých jeskyních u pramenů Herzegove vody nebo tak nějak, a bylo to celý adresovaný do Plzně.
Ještě mi zbyl jakýsi deníček. Ten Nowak jak jsem zjistil od matky, která je občas příčetná, byl přítelem mýho pradědečka. Jenomže byl žid a před druhou válkou zmizel z republiky. Přenechal do úschovy pradědečkovi nějakou korespodenci, plášťové hodinky a nějaké věci. Už se pak asi nesetkali. V děníčku jsou nějaké zájresy jeskyní a havěti, které asi zkoumal alespoň podle toho deníčku někdy za první války (světové) a jakýmsi Ludvíkem v hErcegovině.
DAve
Prominte, né Ludvíkem a le Ludvigem.
D.
Petr Zajíček
Re: Antroherpon v National Geographic (R. Mlejnek; P. Zajíček)
November 06, 2008 03:40PM
Pane Kořínku, srdečně Vás opět zdravíme ze Správy jeskyní. Jménem svým i jménem kolegy R.Mlejnka Vám srdečně děkujeme za informace, které jsou pro nás nesmírně užitečné. Ani nevíte, kolik poznatků jste nám přinesl bez ohledu na to, kde se nyní pohlednice nachází. Profesor Absolon a jeho mysteriózní svět kolem jeho osoby, spolupracovníci, jeho biologické výzkumy na Balkáně, k tomu všemu máme vřelý a hluboký vztah. Proto ještě jednou děkujeme za Váš nesmírně cenný přínos.
A kdyby náhodou někdy v budoucnu byla alespoň možnost do Vámi vzpomínaného deníčku, který Vám zůstal nahlédnout, popřípadě pořídit kopii, byli bychom Vám nesmírně vděčni a Váš přínos do mozaiky poznání by byl o to významnější. Můžeme Vám slíbit absolutní diskrétnost, protože jsme přesvědčeni, že nestojíte o přílišnou popularitu a Vaše anonymita nebude zcela určitě narušena.
Dr. Petr Zajíček.
Opravdu, opravdu sem Vám byl něčím přínosný? To mám obrovskou radost. Ani jsem nevěřil, že mohu něčím prospěšný být. Jen mám takovou zvlášnost z hlediska těch živočichů co žijou v jeskyni. V tom deníčku ten Nowak popisuje jakousi ponornou jeskyni u Pljevlje nebo tak nějak. Zaznamenal tam divného brouka, kterého popisuje že je snad širší delší. Je tam i malůvečka. To je asi hodně zvlaštní, je to vůbec možné? Je tam poznámečka, že v jeskyni jsou jěště Hadesie a Aphenops n.sp.
D.
***Author:

***Your Email:


***Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
       **  **    **  ********  **     **  **     ** 
       **  ***   **  **        **     **  **     ** 
       **  ****  **  **        **     **  **     ** 
       **  ** ** **  ******    **     **  ********* 
 **    **  **  ****  **        **     **  **     ** 
 **    **  **   ***  **        **     **  **     ** 
  ******   **    **  ********   *******   **     ** 
***Message: