Zpět na Horyinfo

***Welcome! ***Log In ***Create A New Profile

***Advanced

Re: Speleologie v NG

Tomáš F.
Speleologie v NG
July 10, 2007 01:13PM
Zcela mimochodem, kromě toho, že minulé číslo National Geographic mělo dlouhý a zajímavý článek o netopýrech (http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=1334), a v posledním čísle je alespoň pěkná fotka z jeskyně Červené flétny v Kuang Si (nebudu-li počítat článek o Karlově mostě a prostorách ukrytých pod jeho mostovkou), tak jsem na webových stránkách české mutace NG našel pár článků od autora na jiném místě HI doporučované fotografické publikace Moravský kras (http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=1337) Petra Zajíčka, mezi jeskyňáři známého jako Zajoch.

První z nich nepřekvapí, je věnován podzemí Morkrasu, kde koneckonců Petr žije a jeskyňařinou se zabývá i profesně:
Nejdelší cesta českým podzemím - Amatérská jeskyně
[www.national-geographic.cz]

Druhý je možná překvapivější, věnovaný ledovcovým jeskyním. Konkrétně Petrovu výletu na Špicberky, kde působil pod vedením Josky Řeháka v rámci České polární expedice zaštítěné Polským polárním institutem. Že ledovce, resp. ledovcový kras a jeho souvislosti autora zajímají však zasvěcení tuší. Nejednalo se o jeho první podobný výlet, v minulosti působil na alpských ledovcích a předpokládám, že i na tu Antarktidu jednou dojde:
V říši ledu
[www.national-geographic.cz]

Ono, tedy v českém NG se jeskyňařiny objevuje víc. Dokonce víc než horolezectví (občas proběhne, když už ne přímo v časáku, tak alespoň na webu NG CZ nějaká ta zprávička na téma nějaké expedice). Pochopitelně i NG zaznamenal úspěchy v Iránu (3N) apod. Osobně mě kromě těch Petrových článků zaujal tento, o Chýnovské jeskyni:
Neobjevená tajemství jeskyně
[www.national-geographic.cz]
Petr Z.
Re: Speleologie v NG
November 21, 2007 01:50PM
..... a brzo bude další.... týdydýdy... P.Z.
Tomáš F.
Re: Speleologie v NG
November 26, 2007 01:11PM
Už se těšíme :-)
Budeš tam míti zas tak pěkný fotky?
Petr Zajíček
Re: Speleologie v NG
February 09, 2011 12:00PM
Ahoj tady Iveta..jestli si na mne ješte vzpomínas...koukam že u krasu si tedy zustal. Mne vítr zaval až na Slovensko...Kdysi si mi velmi ublížil,ale život ide dalej a už som ti to aj odpustila. Maj sa..Iveta Konigová(nyní Hletková)
Petr Z.
Re: Speleologie v NG
November 26, 2007 03:59PM
... doufám, že ano. Výběr fotek bude na nich, ale žádnej hnus jsem tam neposílal. Nejzajímavější však je, co si vyžádali za téma... Navrhoval jsem zcela něco jiného, něco, co dle mé logiky více zapadá do tématického okruhu. To však okomentuju, až to bude venku. P.
Tomáš F.
Re: Speleologie v NG
November 26, 2007 08:38PM
Natahuješ nás jak kšandy (neboli šle).
:-)
Petr Z.
Re: Speleologie v NG
December 14, 2007 03:45PM
Napnutej jak kšandy neboli šle jsem většinou nejvíc já, protože do poslední chvíle je to vždycky trochu thriller. ale už se to opravdu blíží....
Tomáš F.
Re: Speleologie v NG
December 27, 2007 08:56PM
No, musím přiznat, že se na další číslo už těším :-)
Na tvé fotky jsem celkem navnaděn, páč mi něco od Tebe přistálo pod stromečkem (nový kalenář zpřístupněnek a kniha Moravský kras - takže je dobře, že jsem se tak dlouho rozmýšlel, zda si ji pořídit...).
Hele, Petře, víš ty, že ti to focení celkem jde? Musím konstatovat značný kvalitativní posun :-)

Holt si od Tebe vyžádám fotky do příštího vydání Abecedy :-) A možná se na Tebe s důvěrou obrátím ještě dřív, připravujeme novou ediční řadu (metodiku) ve které bych rád vydal nejpozději v r. 2009 samostatnou publikaci o speleoalpinismu, JT a záchranářských technikách využívajících JT. Teda, pokud budou z jiných titulů prachy, protože u tohodle titulu (při počtu aktivních speleoalpinistů) nelze počítat, že to bude právě obrovskej komerční trhák :-)
Petr Zajicek
Re: Speleologie v NG
January 02, 2008 11:02AM
Ozývám se až teď, byl jsem 14 dnů mimo email. Díky za komplimenty, upřímně si jich vážím. JEnom chci říci, že několik fotek (z MK) co budou v NGM vyšlo již v knize. Posílal jsem do redakce širší výběr, řadu zcela nových a vybrali to co asi nejlépe vyhovovalo. takže nevím, do jaké míry budeš překvapen...
V každém případě jsem rád za jakouliv, tedy i duchovní podporu. samozřejmě fotky Tobě rád poskynu i za skromných podmíněk a pro dobrou věc jsem ochcoten jít i na podmínky rovnající se té duchovní podpoře.
Takže jsem kdykoliv k dispozici.
Šťasný a úspešný Nový rok přeji Toběi příznivcům těchto stránek.
Petr.
Tomáš F.
Re: Speleologie a hory v NG
January 05, 2008 09:03PM
Včera mi to přistálo v kastlíku :-)
Zvlášť ty fotky z Javoříčka jsou pěkné (teda spíš pro mé oko nové).

K těm tvejm fotkám: opravdu jsou čím dál tím lepší :-) Vždycky jsi měl fotogafický oko (třeba ty z ledovcvejch jeskyní byly fakt zajímavý).
Takže jsem tu tvoji knížku chtěl, i když fotopublikace Morkrasu zabírají v mé knihovničce už slušné místo (a to nehovořím o zbývajích monografiích) a jsem rád, že ji mám.
Tož díky (jen si tě budu muset někde najít, tuhle knížku bych rád s autorovým podpisem).
Ještě k tomu Tvému kalendáři. Fakt se mi líbí, po dlouhých letech zas jednou budem mít doma převahu kalendářů jeskynních (ten druhej je od slovinských kolegů - jo to se jm to fotí, když maj takový díry - a členky: [www.ljudmila.org]). Nebýt kalendáře HI od Petra J., neměl bych letos na stěnách hory žádný - ostatně, nikdo by se mi nemohl divit... po dopsání té věci jsem maličko naštětěný a nic co má hory a horo v názvu vlastně nechci ani vidět, ani o tom slyšet.

BTW: celý číslo NG se mi tentokráte líbilo. Pěknej článek o Polácích na zimním nanga parbatu, článek o indonézských vulkánech... A to jsem se rozhodoval, zda časák i letos předplatit :-)
Petr Z.
Re: Speleologie v NG
January 08, 2008 08:29AM
Ahoj,
to sem rád, že Ti článek přinesl alespoň něco nového. Jinak téma jako takové (článek o krápnících ČR) bylo pro mne dosti překvapující. V prvé fázi jsem nabízel nejdelší jeskynní systém v republice - Amatérskou jeskyni, toto téma mi pro mozaiku připadalo z našeho jeskynního podzemí (krom Hranické žumpy) nejlogičtější. Udělal jsem nástřel textu a poslal pár náhledů, ale redakci to příliš nezaujalo. Místo toho mi navrhli krápníky. Na druhou stranu když vezmu naši širokou veřejnost, je asi z tohoto pohledu opublikované téma logičtější a ocení ho širší spektrum lidí.
Co se týče toho focení v podzemí, je to normálně těžká ruleta. To je tak nevyzpytatelný, zvláště když patřím mezi fosilie, které stále nepoužívají digitál. Mnohdy na něco sázím, že vyjde a on je to totální hnus, naprosto k ničemu a pak člověk udělá experiment, nebo zrovna neodejde jeden blesk a je z toho bomba.
JInak, do Blanenskýho Deníku ("Týden u nás") jsem začal psát seriál o záhadách v podzemí Moravského krasu. Je to i na netu, takže tady je adresa

[blanensky.denik.cz]

Zatím se měj a ať se Ti moc daří.
Petr.
***Author:

***Your Email:


***Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
  ******   **    **  ********  **     **  **       
 **    **  ***   **  **        ***   ***  **       
 **        ****  **  **        **** ****  **       
 **        ** ** **  ******    ** *** **  **       
 **        **  ****  **        **     **  **       
 **    **  **   ***  **        **     **  **       
  ******   **    **  ********  **     **  ******** 
***Message: