Zpět na Horyinfo

***Welcome! ***Log In ***Create A New Profile

***Advanced

Re: LANOVÉ PARKY-ZPŮSOB JIŠTĚNÍ

Petr
LANOVÉ PARKY-ZPŮSOB JIŠTĚNÍ
July 25, 2011 11:36PM
Dobrý večer.

Nedávno jsem si našel nového koníčka a to lanové parky. Navštívil jsem jich už sedm. V těch prvních šesti byl jistící postroj tzv. celotělový. V tom sedmém, kde jsem byl v pátek, byl postroj jen kolem pasu( něco jako trenýrky, nevím jak se to přesně nazývá). Můj problém je v tom, že tento postroj se mi zdá nevyhovující, protože mám pocit, že když spadnu, tak to semnou trhne a já si můžu pěkně oddělat záda, zatímco když mám postroj celotělový, váha se pěkně rozprostře po celém těle(pád při tomto postroji jsem již zažil). Řekl jsem si, že do lanového parku, kde nepoužívají postroj s celotělovým jištěním nepůjdu. Třeba se jen zbytečně obávám. Co si o tom myslíte Vy?

Předem děkuji za vaše názory.
Sysel
Re: LANOVÉ PARKY-ZPŮSOB JIŠTĚNÍ
July 26, 2011 10:54AM
Jednu dobu jsem pracoval jako instruktor v lanovém centru. Používaly jsme celotělové postroje, které se jinak používají na výškové práce. Ale myslím si, že ve většině lanových parků/center postačí klasický sedák (to je to, co popisuješ). Postroje se používají z důvodu větší bezpečnosti a také proto, že někteří návštěvníci lanáčů nemají zrovna sportovní vlohy a postavu, takže je pro ně lepší postroj, ve kterém nemusí extra zatínat břišní svalstvo, aby zůstaly v sedu. Nevím, o jaké lanové centrum šlo, ale ve většině člověk do sedáku/postroje prakticky nikdy nemůže spadnout. Spíše se jenom posadí. Proto si myslím, že sedák postačí a postroj je spíš komfort.
Petr
Re: LANOVÉ PARKY-ZPŮSOB JIŠTĚNÍ
July 26, 2011 09:23PM
Děkuji za názor.
palek
Re: LANOVÉ PARKY-ZPŮSOB JIŠTĚNÍ
January 20, 2012 12:34PM
Dobrý den, mohl bych se zeptat, jak se jistí osmou způsobem top rope?
Předem děkuji za odpověď.
Re: LANOVÉ PARKY-ZPŮSOB JIŠTĚNÍ
January 20, 2012 09:46PM
Při lezení top rope přicházejí v úvahu dva způsoby provedení.
Jednak může být jistič nahoře a dobírat lezce pod sebou, jednak může být jistič dole a dobírat lezce přes vratný bod (tzv. na rybu). Při prvním způsobu lze použít osmu zapnutou do stanoviště, protože hrozí v podstatě jen odsednutí lezce, to znamená, že se pověsí do lana. Brzdná síla osmy je v tomto případě dostatečná. Je-li lezec hodně těžký, lze si dát osmu do úvazku a vést lano do karabiny ve štandu a pak teprve k lezci. V takovém případě je to méně pohodlné pro jstiče, ale brzdná síla je podstatně větší. Podobné je to u jednouchých kyblíků. Jiné je to u všech typů Reverza a ITC XP Guide, kde je možnost speciálního uchycení pro dobírání druholezce se samoblokováním v případě pádu nebo odsednutí.

Při jištění na rybu, kdy je jistič na zemi, je brzdicí síla jakéhokoliv jistidla dostatečná.



***Edited 1 time(s). Last edit at 01/21/2012 01:20PM by pjandik.
***Author:

***Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
 ********  **        **     **  **     **  ******** 
    **     **        **     **  ***   ***  **       
    **     **        **     **  **** ****  **       
    **     **        **     **  ** *** **  ******   
    **     **        **     **  **     **  **       
    **     **        **     **  **     **  **       
    **     ********   *******   **     **  **       
***Message: