Zpět na Horyinfo

***Welcome! ***Log In ***Create A New Profile

***Advanced

Černělsko brezno

Tomáš F.
Černělsko brezno
June 27, 2007 12:07PM
O výletu českých speleoalpinistů na Kanin jsme měli to potěšení býti informováni médii. Jediná věcná zpráva, která byla zároveň smysluplná se objevila na www.speleo.cz:
Černělsko brezno
Zvýšený vodní stav na podzemní řece v jeskynním systému Černelsko Brezno v Julských Alpách na pomezí Slovinska a Itálie způsobil prodloužení pobytu českých speleologů v podzemí. Když se čtveřice nevrátila v dohodnutý čas, byli požádání místní záchranáři, kteří prověřili situaci a zjistili, že skupina je v pořádku, a nachází se již na cestě zpět. V jeskynním systému Černelsko Brezno probíhá dlouholetý intenzivní projekt speleologického průzkumu, jehož se právě čeští jeskyňáři účastní. Jejich úkolem bylo dopravit materiál potřebný pro další průzkum na dno jeskyně, do hloubky - 1189m. Zvýšený vodní stav způsobený povrchovými dešti, jim úkol zkomplikoval a prodloužil cestu na povrch, kam se dostali se zpožděním více než 30 hodin.

Zdeněk Motyčka
Česká speleologická společnost

S jistým (pochopitelným) odstupem se tamtéž objevila i zpráva od samotných účastníků:

[www.speleo.cz]


V této souvislosti však neodolám, abych se zde pro věčnou nepokusil uchovat obsáhlou zprávu četky, která rovněž vyšla na Ceskenoviny.cz. Jednalo se o pokus o seriozní publicistiku. Zprávy se na Ceskenoviny časem odmazávají, domnívám se, že by byla škoda, kdyby tento skvost zapadl:

[www.ceskenoviny.cz]

Ve Slovinsku zachráněni čtyři čeští speleologové

Lublaň/Brno - Čtveřici českých speleologů, kteří uvízli v jeskyni v Julských Alpách na západě Slovinska, dnes osvobodili záchranáři. Nic se jim nestalo, řekl první tajemník českého velvyslanectví ve Slovinsku Petr Šmejkal.
Jeskyňáři z České speleologické společnosti byli v jeskyni Črnelskaja Jama nedaleko města Bovec uvězněni od pondělka, kdy déšť zvedl hladinu říčky, která teče asi 1200 metrů pod zemí. Čekali, až říčka zase opadne, a proto se ve smluvenou dobu nemohli vrátit na povrch. Ve středu odpoledne se proto rozjela záchranná akce a dnes brzy ráno, asi v 01:30 SELČ slovinští záchranáři se speleology navázali kontakt.
"Nebyl důvod k panice, nebyli v ohrožení života," řekl Šmejkal a dodal, že čtveřice Čechů byla zkušená, dobře připravená a vybavená, byli jen zablokovaní a nemohli z podzemí podat zprávu. Současně ocenil slovinské záchranáře, zasahující ve složitém terénu: vchod do jeskyně leží ve výši 2000 metrů nad mořem, oblast je seizmicky značně aktivní a slabší otřesy ji postihly den před výpravou českých speleologů.
Speleologové opustili ve zdraví jeskyni dnes kolem 03:00, řekl předseda České speleologické společnosti Zdeněk Motyčka. Zpáteční cesta na povrch jim tak trvala o 30 hodin déle, než se původně počítalo.
V jeskynním systému Černelsko Brezno v Julských Alpách na pomezí Slovinska a Itálie pracují speleologové již mnoho let. Do jeskyně se vracejí, protože podle jejich předpokladů jsou v ní ještě zcela neprobádané prostory.
Čtveřice českých speleologů se v uplynulých dnech vydala do jeskyně - a to do hloubky 1189 metrů, kam měli dopravit materiál. Cesta tam i zpět měla trvat asi tři dny. Mezitím se spustil déšť.
Hladina podzemní vody prudce stoupla, na některých místech vznikly vodopády. Voda sice speleology v podzemí neuvěznila, znemožnila jim ale výstup z jeskyně plánovanou trasou. Museli riziková místa obcházet, což jim cestu ven podstatně prodloužilo.
"Když se v dohodnutý čas čtveřice nevrátila, kontaktovali jsme tamní záchranáře, aby zahájili pátrací akci. Ti pak v podzemí narazili na naše vracejí se kolegy," vysvětlil Motyčka.
Podle něj se podobné případy nestávají často. Naposledy v roce 2004 zůstali čtyři jeskyňáři uvězněni v jeskyni Nová Rasovna u Holštejna v Moravském krasu poté, co déšť zvýšil hladinu spodní vody. Po několika hodinách se šťastně dostali ven.
Jedna z největších tragédií českého podzemí se odehrála v srpnu 1970 v Amatérské jeskyni. Nad Moravským krasem se tehdy přehnala náhlá bouřka, která způsobila zvednutí spodní vody. V podzemí uvěznila dvojici speleologů, kteří se utopili.
Autor: ČTK
Petr
Re: Černělsko brezno
June 27, 2007 02:17PM
Ano, novinářská klasika. Věty se rozvinou, zpřeházejí a doplní nesouvisejícími případy ze stejného, nebo podobného oboru. Přesně to odpovídá mé teorii, že standardní novinář je člověk, který zpravidla umí psát, a zjednodušeně vysvětluje laikům věci, kterým sám nerozumí, aby je podle jeho názoru mohli čtenáři pochopit.
***Author:

***Your Email:


***Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
 **     **  ********   *******   ********        ** 
 **     **  **        **     **     **           ** 
 **     **  **        **     **     **           ** 
 *********  ******     ********     **           ** 
 **     **  **               **     **     **    ** 
 **     **  **        **     **     **     **    ** 
 **     **  **         *******      **      ******  
***Message: