Ahoj, moc děkuji za odpověď. Myslím, že přesně tohle jsem potřeboval slyšet.
K tvé poslední poznámce. Určitě neplánuju na skialpech pouze chodit, to bych vytáhnul starý vypěněný sporteny a šoupnul na ně chodící vázko a nic bych neřešil. Tím, že sem psal hlavně na chození sem měl na mysli lyže použitelný na chození. Tady bychom se asi mohli dohadovat co to znamená skialpinismus, ale pro mě osobně pokud bych pořizoval lyže hlavně na sjezd (pro mě představa freeridu), sháněl bych lyži kolem 185cm a 110 pod nohou protože na sjezd podle mě nic lepšího není. Na váhu ani nemrknu budu koukat jenom po jízdních vlastnostech, k tomu bych dal Duka a pevnou sjezdovou botu a s tím vším a dalším vybavením je člověk určitě schopný někam popojít, ale rozumně maximálně pár kilometrů. Za to cestou dolů!
Když jsem psal lyže hlavně na chození, měl jsem představu lyží, se kterýma člověk může v klidu vyrazit na celodenní výlet, vystoupit si na některou pěknou horu, pokochat se výhledem a odpoledne si užít sjezd dolů. Nebo třeba podniknout vícedenní přechod s přespáním na chatách. A tady už budu mít radši vybavení, který mi ušetří nějaký to kilo. Zase ale nebudu hledat to úplně nejlehčí vybavení, nejsem závodník a stále mi jde o ten sjezd, ale jak už jsem naznačil, v tomhle případě trošku ustupuje možnosti delších chodících přesunů. (pro mě představa skialpinismu)
Ad.1 Lyžař jsem myslím dobrý, určitě mám co zlepšovat, ale žádná tragédie to myslím není.
Ad.2 Váha 80kg není zrovna muší, k tomu případně těžší batoh.
Ad.3 Lyže jsem měl delší a naprosto mi to tak vyhovovalo
Ještě jednou ti moc děkuju za pomoc. Když jsem se začínal rozhlížet po skialpových lyžích, zdálo se mi, že nikdo moc nejde s délkou přes svojí postavu spíš naopak, tak jsem přemýšlel jestli to náhodou nemá nějaký rozumný důvod vyplývající z chození. Díky tobě mám už víc jasno. Lyže vybírám spíše lehčí, takže delší by snad neměly nijak zásadně vadit. Zase asi nepůjdu až do 185cm ale pár cm nad postavu určitě. Pod nohou bych se držel podobně jako ty asi do těch 90mm a zřejmě už zbývá jenom technika výstupu a sjezdu, kterou budu muset případně poctivě natrénovat. (tebou zmíněné otočky aj.)
Mnohokrát děkuju. Martin