Zpět na Horyinfo

***Welcome! ***Log In ***Create A New Profile

***Advanced

Re: Rada s Cestou v Tatrách

Najvik
Rada s Cestou v Tatrách
June 18, 2020 09:57PM
Ahoj, rád bych se zeptal. Chtěly by jsme jít "cestu" z Rysů na Žabie Vežu. Nemáte někdo zkušenosti s tímto hřebínkem? Ocením jakékoliv informace. Po dlouhém hledání na googlu jsem se rozhodl, že požádám o pomoc zde, zkušených borců! Tak předem moc díky za Odpovědi.
Re: Rada s Cestou v Tatrách
June 21, 2020 12:12AM
Pokud byste to šli z Rysů, je tam cestou dvakrát celkem exponované slanění, hlavně do Polska je to opravdu šluchta. Takže je potřeba umět slaňovat s jištěním prusíkem. Jedno slanění je do štrbiny mezi Rysy a Žabím koněm, druhé z Žabího koně do Vyšného Žabího sedla. Odtud má podle Kroutila vést jedničková cesta na Žabí věž. Není to nějak bůhví těžké, ale chce to zkušenosti v horách, umět lézt s minimálním jistěním v lehkém někdy lámavém terénu a umět číst skálu - najít směr. Tatry jsou známé tím, že když ztratíš správnou cestu, může terén hodně ztěžknout. Žabí kůň je zcela jasnej, tam se zabloudit nedá. Sestup z Rysů k němu - je třeba trefit slaňák, asi tam budou mužíky, leze se to hodně. No a pak najít tu jedničku na Žabí věž.

Je dobré si najít na internetu průvodce - ke staždení je určitě KROUTIL I. díl nebo Puškáš, díl VI a VII. V Puškášovi jsou i fotky a nákresy. Chce si to dobře nastudovat a vědět kde co je, abyste trefili třeba když přijde mlha.

Puškáš může být v knihovnách, nebo možná taky ke stažení někde na netu.

Zdravím, Petr



***Edited 1 time(s). Last edit at 06/24/2020 02:01AM by pjandik.
Najvik
Re: Rada s Cestou v Tatrách
June 22, 2020 01:32PM
Ahoj, moc díky za info. Oba jsme instruktoři ČHS, takže nějaké zkušenosti by jsme mít mohly grinning smiley . Právě tohle jsem chtěl slyšet! Žabího koně mám už několikrát za sebou, je to přeci jen taková ta Tatranská klasika grinning smiley... Tahle trasa se nám právě líbí na první den na takové to rozkoukání zase po koroně v tatrách, než vlezeme do nějaké plnohodnotné cesty. grinning smiley
Re: Rada s Cestou v Tatrách
June 24, 2020 01:58AM
Jestli jste už Žabího koně lezli,. tak pak nevím na co se vlastne ptáš a proč, protože to podstatné z poptávané túry máte už za sebou. Nebo to je nějaká legrácka?
Najvik
Re: Rada s Cestou v Tatrách
June 25, 2020 09:28PM
Právě mi jde o hřeben z Rysů k Žabímu koni. smiling smiley to je část u které jsem nenašel informace, pouze se o ní zmiňovali u přechodu "Hlavního" hřebene Tater. ale věřím že orientačně to jev pohodě, prostě hřeben!
***Author:

***Your Email:


***Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
 **     **  ********   **    **  ********  **     ** 
 **     **  **     **  ***   **     **      **   **  
 **     **  **     **  ****  **     **       ** **   
 *********  **     **  ** ** **     **        ***    
 **     **  **     **  **  ****     **       ** **   
 **     **  **     **  **   ***     **      **   **  
 **     **  ********   **    **     **     **     ** 
***Message: