Vyhledávání
Google
poslední komentáře

nové v diskusi
praktické odkazy
nejčtenější články
horyinfo
HORYINFO.CZ
ISSN 1802-1093
grafika (c) Eva Jandíková
text a foto (c) autoři článků a fotografií
Vydává:
Ing. Petr Jandík - computer design studio vydavatel a šéfredaktor,
Pivovarnická 6, Praha 8,
IČ 10192182


Inzerce:
inzerce@horyinfo.cz

Postaveno na systému phpRS
Programování modulů Petr Suchý
Nové články: RSS kanál
Nové cesty: RSS kanál

HORYINFO je součástí ARCHIVU ČESKÉHO WEBU Národní knihovny ČR
WebArchiv - archiv českého webu
Najděte nás na Facebooku


Zásady zpracování osobních údajů a používání Cookies



Zajištěnou cestou na Tofanu di Rozes


Tofana di Rozes (3225 m.n.m.)Via Ferrata Giovanni Lipella aneb šlo to jako na drát(k)u …


Vidět Tofanu di Rozes a zemřít :-) S tímto skromným předsevzetím opouštíme rodnou vlast a míříme daleko na jih. Dál než k jihočeským rybníkům, dál než k předhůří Alp, mnohem dál… Ale ne zase tak daleko, abychom mohli smočit bolavé a rozlámané údy ve Středozemním moři. Prostě jsme jeli tak akorát daleko. Nebudu vám zde líčit jak příjemná byla cesta, kolikrát jsme tankovali, kde všude jsme stavěli na čůrání, kdo si cestou čistil zuby a kdo ne…



Jako mávnutím kouzelného proutku jsme se po několika, více než pár, hodinách ocitli v Cortině d´ Ampezzo, světoznámém to lyžařském středisku. Stavíme stan v útulném kempu a pomalu začínáme plánovat, které okolní vyvýšeniny zdoláme. Jak ale správně tušíte, dnes vám milé děti budu vyprávět jak jsme zdolali tu nejkrásnější horu široko daleko, Tofanu di Rozes.

Pohled na Tofanu di Rozes
Pohled na Tofanu di Rozes, foto: Pavla Šúleková


Tofana di Rozes má ještě dvě sestry (Mezzo a Dentro). Jsou to už také velké holky, ale tolik krásy jako jejich sestra rozhodně nepobraly. Naše volba byla tedy jasná a to nejen z tohoto důvodu. Největším lákadlem je bezesporu Via Ferrata Giovanni Lipella. Jedna z nejznámějších a nejvyhledávanějších zajištěných cest Dolomit.

Pěšinka k nástupu zajištěné cesty Giovanni Lipella
Pěšinka k nástupu zajištěné cesty Giovanni Lipella, foto: Jakub Thůma


Vyrážíme hodně brzy. Bojíme se davů milovníků zajištěných cest a také nás trochu vystrašila délka výstupu v průvodci. Do batůžku se vejde něco málo k zakousnutí a na svlažení hrdla, pár těch svršků, sedák, brzda, blembák, pár karabin a smyček, kus lana kdyby náhodou…a pár dalších užitečných věcí, které člověk unese :-) Rozhodně se vyplatí unést čelovku :-)

Začátek zajištěné cesty
Začátek zajištěné cesty, foto: Jakub Thůma


Před osmou jsme na startu. Jsou tady už dva milovníci ferat, zřejmě z Německa, a další zástupy jsou nám v patách. Rychle se strojíme a hajdy do tunelu. Tunel Castelletto tu zbyl po italských vojácích, kteří si ho vystříleli v roce 1917, aby posléze vystříleli menší tunýlky do rakouských vojáků. Vesele tu po sobě házeli kamením řadu měsíců. Jeden den patřil kopec rakušákům, druhý den italům. Komu patří dnes? Milovníkům hor?

Tunel Castelletto
Tunel Castelletto, foto: Jakub Thůma

Výhled na Marmoladu z rakouského opevnění
Výhled na Marmoladu z rakouského opevnění, foto: Jakub Thůma


Tunel je studený, vlhký, místy kluzký, ale téměř po celé délce zajištěný ocelovým lanem. Místy nám výstup příjemně usnadnily ocelové schody. Za chvilku jsme opět na denním světle. Vylézáme v místech, kde kempovali rakouští vojáci za 1. Světové války. Musím uznat, že výhled měli poněkud nadstandardní :-) Ale jinak bych tam nechtěl být ani za nic. Jaká tam asi musela být zima?

Nekonečné traverzování
Nekonečné traverzování, foto: Jakub Thůma

Fotka jako vystřižená z jednoho nejmenovaného průvodce
Fotka jako vystřižená z jednoho nejmenovaného průvodce, foto: Jakub Thůma


Následuje téměř nekonečné traverzování sem a tam. Ujdete třista metrů doleva, vylezete dvacet metrů nahoru a jdete třistapadesát metrů doprava, tam pět metrů slezete a jdete zase doleva… A takhle tam běháte dvě hodiny než se dostanete na konec ocelového lana. Nejvyšší partie jsou lezecky nejzajímavější. Kolmé úseky, těžké traverzy, hladké stupy… Z místa, kde končí ferata je to na vrchol co by kamenem tak na šestkrát Jan Železný dohodil.

Už tam skoro budeme
Už tam skoro budeme, foto: Jakub Thůma


Na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti mrazem, ale stálo to za to :-) Výhledy z vrcholu jsou parádní. Nakonec nám cesta na vrchol netrvala tak dlouho jak jsme čekali. Za čtyři hodiny jsme byli nahoře. Akorát na oběd :-) Chleba s paštikou a hurá dolů. Sestup není zrovna dvakrát příjmený, ale nějak se dolů dostat musíme.

Pohled z vrcholu
Pohled z vrcholu, foto: Pavla Šúleková

Tofana di Mezzo a Tofana di Dentro
Tofana di Mezzo a Tofana di Dentro, foto: Pavla Šúleková


Samotná cesta není technicky obtížná, ale je zákeřná tím, že je dlouhá. Obzvláště pak střední část, kdy pobíháte celou stěnou sem a tam. Za špatného počasí to asi není nic přijemného, takže sluníčko si přibalte s sebou do batůžku.

Sestup sutí
Sestup sutí, foto: Pavla Šúleková






[Akt. bodový průměr: 0,00 / Počet hlasů: 3] 1 2 3 4 5

| Autor: Jakub Thůma | Vydáno dne 17. 11. 2008 | Počet komentářů: 1 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek
| Zdroj: Kuba Thůma

Našli jste ve článku chybu, nebo překlep? Budeme vděční za upozornění. Napište nám. Děkujeme




Komentář ze dne: 10.05.2017 23:47:38     Reagovat
Autor: neregistrovaný - js (@)
Titulek:
Krásný kopec, ale umí být i zákeřný (říjen... sníh a led)
0 0

Vložení nového komentáře

Momentálně nefunguje Recaptcha. Chcete-li komentovat článek, pište na Facebooku facebook.com/horyinfo, váš komentář sem vložíme. Díky.

Jméno (přezdívka): 
E-mail: 
Titulek: 

    

V rámci komentářů nelze používat tagy HTML.

Pro vložení tučného textu, odkazu nebo e-mailové adresy využijte následující značky:
[b]tučné[/b], [url]http://www.domeny.cz[/url], [email]jmeno@domena.cz[/email]

horyinfo.cz je mediální partner Českého horolezeckého svazu
hledej
Horoškola
HI shop
nové cesty
komentáře cest
nejčtenější cesty
nejkomentovanější
Oznámení o akcích posílejte redakci
anketa
Kterou ruou držíte při listování průvoce?

Pravou a listuju levou (21 hl.)
 
Lavou a listuju pravou (21 hl.)
 
Nepoužívám průvodce (24 hl.)
 

Celkem hlasovalo: 66